Makaleler » Uykusuzluk » Yaşlandıkça Neden Uyuyamıyoruz?

Yaşlandıkça Neden Uyuyamıyoruz?

Yaşlandıkça vücudumuz uyku düzenimizi etkileyebilecek ve dinlendirici bir uyku çekmemizi zorlaştırabilecek bir dizi değişikliğe uğrar. Yaşlandıkça uyku bozuklukları yaşanmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

Sirkadiyen ritimdeki değişiklikler: Sirkadiyen ritmimiz veya iç vücut saatimiz, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Yaşlandıkça sirkadiyen ritmimiz daha az senkronize olabilir, bu da uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırır.

Hormonlardaki değişiklikler: Yaşlandıkça vücudumuz uykuyu düzenlemeye yardımcı olan melatonin gibi hormonları daha az üretir. Bu, uyku bozukluklarına ve uykuya dalma veya uykuda kalma güçlüğüne yol açabilir.

Kronik hastalıklar: Artrit, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar, ağrı, rahatsızlık veya nefes alma güçlükleri nedeniyle dinlendirici bir uyku çekmeyi zorlaştırabilir.

İlaçlar: Özellikle kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, uykusuzluk veya uyuşukluk gibi yan etkilere neden olarak uykuyu etkileyebilir.

Yaşam tarzı faktörleri: Kafein tüketimi, düzensiz uyku alışkanlıkları ve stres gibi bazı yaşam tarzı faktörleri de uyku bozukluklarına katkıda bulunabilir.

Yaşlandıkça uyku düzeninde bazı değişiklikler yaşamamız normal olsa da, sürekli veya şiddetli uyku bozuklukları sağlığımız ve iyilik halimiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Yaşlanmanın doğal sonucu olarak melatoninin vücuttaki sentezi azaldığında özellikle uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte güçlük çekenler için melatonin takviyesi yararlı olabilir.

Ancak kronik bir rahatsızlığınız varsa ve buna bağlı olarak düzenli ilaç kullanıyorsanız, melatonin takviyeleri bazı ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden kullanmadan önce mutlaka bir hekim ile görüşmenizi öneririz.

Uyku sorunları uzun süre devam eden ve uykusuzluk sebebi ile hayat kalitesi düşen yaşlılar, altta yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilecek ve uykuyu iyileştirmek için stratejiler önerebilecek olan bir sağlık uzmanı ile konuşmalıdır.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı